Heykel Boyama

0 Comments
Heykel Boyama

Heykel boyama tecrübe ve tahsil isteyen bir iştir. Heykeller, şehirlerin tarihini, geçmişini anlatan semboller olarak her coğrafyada vardır. Kimi zaman önemli bir devlet adamı, kimi zaman ise o bölgeye has olan hikaye karakteri, kimi zaman ise o coğrafyada ün salmış keçi at gibi hayvan figürleri olarak görebiliriz.

Heykel Çeşitliliği

Heykel denince şehir meydanlarındaki Atatürk heykeli, Atatürk Anıtı, Zübeyde hanım heykeli, büstü Uğur Mumcu heykeli, Fatih Sultan Mehmet heykeli, Nene Hatun heykeli gibi tarihe damgasını vurmuş insanların heykelleri ilk akla gelir. Oysa ki şehir girişlerindeki saat, semaver, mısır koçanı, balık gibi yöresel figürlü heykellerde vardır. Ayrıca son zamanlarda, sanatsal estetik ve iyi bir görünüm kazandırmasının yanı sıra,  çok ilgi çektiği için bahçe heykelleri, çocuk parklarındaki goril kaydırak, balık kaydırak, kaplumbağa kaydırak, köpek salıncak, goril salıncak, timsah kaydırak, ejderha kaydırak gibi oyun gurupları da, heykellerden yapılmaktadır.

Heykel Boyama Zamanı

Heykellerin boya ve bakımları, belli zamanlarda yapılması gerekmektedir. Gece, gündüz yaz, kış yağmur, kar, rüzgar, sıcak, soğuk, güneş, heykeller sürekli hava koşullarına maruz kalır. Heykellerin boyaları zamanla yıpranır, sararır, dökülebilir. Yıpranan boyalar kötü görüntü oluşturur ve heykelin yapısını bozarak ömrünü azaltır.

Konulduğu yerin hava şartlarına göre heykeller, 3 ile 6 yıl arasında boya ve bakımları yapılır. Heykellerin, boya ve bakımlarının yapılması için hava şartları önemlidir. Özellikle kar ve yağmurlu havalarda, heykel boyanması sağlıklı olmaz. Heykel üzerine atılan astar ile boyanın kurumasını ve heykel üzerinde duruşunu etkileyeceğinden, kar ve yağmurlu havalarda heykel boyama işleminin yapılmaması gerekir. Yağmurlu havalarda, boyanın yüzeyi yağmurun etkisi ile pütürlü olur. Yağmurlu havada boyanan heykelin pütürlü oluşan yüzeyleri, hem kötü görüntü oluşturur, hem de boyanın çabuk bozulmasını sağlar. Islak yüzeylere boya tutmaz. Bu sebeple, heykelin yüzeyi ıslaksa yine boya yapılmaz.

Heykel Boyama işi, kolay gibi görünse bile,  deneyim ve eğitim gerektiren hassas bir iştir. Heykelin metal veya polyester yapısına uygun macun, zımpara, astar ve boya ile uzman heykeltıraşlar tarafından yapılmalıdır. Kurumlar, özellikle belediyeler, heykeltıraşlık bilgisi olmayan personellerine, heykel boyattıkları sık sık gözlemlenmektedir. Bu sebeple, gelişi güzel boyanan heykellerin çoğunda gölgelendirme rötuş ve yüz derinlikleri olmamaktadır. Gelişi güzel boyanan heykellerin, aslından ve verdiği mesajdan uzak, kötü bir görüntüye sahip olduğu bilinmektedir. Gelişi güzel boyanan heykellerin kötü görüntüsü başta heykeli yapan heykeltıraşa, sonra kuruma ve heykelin bulunduğu bölge halkına saygısızlıkla birlikte, kötü imaj yansımasına yol açmaktadır.

Boyama sırasında, gölgelendirme ve rötuş işlemi heykeltıraşın ressamlık bilgisinin en üst seviyede olduğu anlardır. Bu sebeple, güzel sanatlar fakültesinde eğitim görmemiş yada alaylı olup heykel yapan, ama güzel sanatlar heykeltraşlık bilgisi olmayan kişilerin yaptıkları boyama işlemleri, genellikle sağlıklı olmaz.

Heykel Boyama
Heykel Boyama
Heykel Boyama
Heykel Boyama

Not: Yazımızda paylaştığımız resimlerdeki masal kahramanları parkı heykellerinin bakım, onarım ve boyası Ayyıldız Heykel firmamız tarafından yapılmıştır. https://www.instagram.com/ayyildizsanat/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir