Heykeli Yapılan Kişiler

0 Comments
Alparslan Türkeş Heykeli

Heykeli Yapılan kişiler; ülkemizde en çok Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Alparslan Türkeş, Uğur Mumcu heykeli yapılıyor. Devamında ise ülkemizde çoğunlukla, Zübeyde Hanım, Ömer Halisdemir İsmet İnönü,  Bülent Ecevit, heykeli büstü ve anıtı olarak yapılmaktadır.

Heykel Büst ve Anıtı Yapılanlar: Turgut Özal, Adnan Menderes, Bülent Ecevit, Naim Süleymanoğlu, Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Nene Hatun, Kara Fatma, Gördesli Şehit Makbule, Seyit Onbaşı, Koca Seyit, Bigalı Mehmet Çavuş, Şerife Bacı, Sütçü İmam, Tayyar Rahmiye, Mehmet Akif Ersoy, Koca Yusuf, Halide Edip Adıvar, Turgut Reis, Lefter, Süleyman Seba, Fahri Korutürk ünlü devlet adamları ile dönemine damga vurmuş insanların büst anıt ve heykelleri yapılmaktadır.

Masal Kahramanları

Nasrettin hoca, Keloğlan, Firet Çakmaktaş, Barni Moloztaş, Vilma, Şirinler, Pinokyo gibi masal kahramanlarının heykelleri özellikle oyun parkları ve masal parklarına uygulanmaktadır.

Dünya Genelinde Yapılan Heykeller ve Heykeli Yapılan Kişiler

Özgürlük Anıtı (Statue of Liberty), ABD, Kurtarıcı İsa (Christ the Redeemer / Cristo Redentor), Brezilya, Davud Heykeli (David Statue), İtalya, Büyük Gize Sfenksi (The Great Sphinx), Mısır, Düşünen Adam (The Thinker), Fransa, Olmec Kafaları (Olmec Colossal Heads), Meksika, Toprak Askerler (Terracotta Army), Çin.

Heykel Büst ve Anıtı Yapılan insanlar olarak, Ayyıldız Heykel ve Sanat Atölyesinde, tarihe damgasını vuran tüm ünlülerin, masal kahramanlarının heykelleri ve büstleri yapılmaktadır. Ayrıca Akyıldız Heykel ve Sanat Atölyesinde heykel büst anıt onarım, tamir, boyama, revizyon ve bakım işleri yapılmaktadır. Atatürk ve diğer ünlülerin Heykel maliyeti, fiyatı boyutlara göre belirlenmektedir.

Heykeli Yapılan Kişiler
Heykeli Yapılan Kişiler
Heykeli Yapılan Kişiler
Heykeli Yapılan Kişiler
Heykeli Yapılan Kişiler
Heykeli Yapılan Kişiler
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Annesi
Zübeyde Hanım Büstü

Heykel Büst ve Anıtı Yapılanlar

Heykeltraş Tanımı

Heykeltraş, taş, beton, demir, sac, bronz, ağaç, polyester gibi maddeleri işleyerek heykeller, anıtlar, büstler, abideler çeşitli şilt, plaket veya süs eşyaları yapan kişilere denir. Heykeltraşlık mesleği kolay öğrenilen bir meslek değildir. Heykeltraşlar görseli ve matematiksel hesapları güçlü insanlardır.

Heykeltraş, yapacağı eseri zihninde tasarlar,  Kullanılacak malzemeyi seçer,  Eserin, alçı, balmumu veya çamurla taslağını (eskizini) hazırlar, Taslağın ölçümlerini gerçek malzeme üzerine nokta veya çizgi halinde işaretler,  Kullanılan malzemenin türüne göre uygun alet ve gereçleri kullanarak istenilen formu kabaca oluşturur,  Taş ve beton dışındaki maddelerle çalışıyorsa ekleme, kalıp alma, kaynatma gibi yöntemlerle malzemeye şekil verir. Elmas veya çelik uçlu kalemlerle oluşturulan formun ince oyuntularını şekillendirir, eserin yüzeyini parlatır.

Heykeltraşlar; Çeşitli ağırlık ve büyüklükte çekiçler,  Elmas ve çelik uçlu kalemler, Murç, tarak, pergel, ölçüm aletleri,  Ağrandizör (büyütme aleti), çeşitli elektrikli aletler,  İskarpela, tahta tokmaklar, Taş, beton, alçı, ağaç, bakır, çamur, polyester, bronz, döküm ve bunun gibi özelliklerdeki malzemeleri kullanırlar.

Heykeltraşların, heykel oluşturmak için kullandıkları yöntem farklılıkları kullandıkları malzemeye da yansır. Mermer, demir, toprak ya da ağaç fark etmeden kendilerini ifade edebilecekleri tüm malzemeleri sanatlarında kullanırlar.

Heykeltraşların bu ustalığı diğer insanların da beğenisini kazanır. Bu nedenle de pek çok kişi yaşadığı ortamı dizayn ederken bu heykellerden yararlanmak ister. Heykeltraşlar her zaman kendi tarzları için heykel yapmazlar. Kimi zaman da bu işi meslek haline dönüştürürler. Çevresindeki insanların istekleri ölçüsünde de heykelleri ortaya çıkarırlar.

Heykeltraşlık Mesleğin Eğitimi

üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri, güzel sanatlar tasarım ve mimarlık fakülteleri ve plastik sanatlar fakültelerinin Heykel bölümünde verilmektedir.

Heykeltıraşlar genellikle kurumlardan yada şirketlerden bağımsız çalışırlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Müdürlüğüne bağlı kurumlarda, özel galerilerde sanat danışmanı olarak görev alabilirler. Üniversitelerde öğretim elemanı olarak görev yapabilirler. Heykeltıraşlık düzenli gelir getiren bir meslek değildir. Bazı kimseler bu sanatı bir yan uğraş olarak sürdürmektedirler. Yetenekli ve girişimci olanların bu alanda kariyer edinme olasılıkları daha yüksektir.

Heykel Yapım Teknikleri

Heykel yapımında genelde, üç yöntem kullanılır: Oyma, döküm ve biçimlendirme. Uygulanacak yöntem kullanılacak gerece göre değişir.

Eski çağdan bu yana kullanılan en eski yöntem oymadır. Ülkemizdeki tarihsel kalıntılarda ve müzelerde yer alan Eski Yunan yada Roma heykelleri bu yöntemle yapılmıştır.heykelci bir taş kütleyi keski, çekiç, törpü, eğe ve matkap gibi kesici aletlerle oyup yontarak istediği biçimi verir. Tahtadan yapılan heykellerde de aynı yöntem kullanılır.

Metal Heykeller

Metal heykeller döküm yoluyla yapılır. En çok kullanılan metaller demir, bakır, kurşun ile pirinç ve tunç gibi alaşımlardır. Çağdaş heykelciler çoğunlukla alüminyum ve paslanmaz çelik kullanırlar. Bu yöntemde önce yapılmak istenen heykelin kilden bir modeli hazırlanır. Model sıvı alçı ile kaplanır. Alçı, kil modelin biçimini alarak donar ve katılaşır. Sonra kil model alçı kalıbın içinden çıkarılır. Boşaltılan kalıba içindeki boşluğu dolduracak biçimde sıvı alçı dökülür. O da donup katılaşınca dış kalıp düzgün bir biçimde kesilerek modelden ayrılır.

Model Hazırlanır

Kalıbın içindeki boşluğa bu kez de sıvı durumdaki metal dökülerek soğumaya bırakılır. Metal katılaşınca dış kalıp eklem yerlerinden ayrılarak çıkarılır. Böylece son ürün ortaya çıkmış olur. Büyük boyutlu heykellerde kilin ağırlığını taşıması için, önceden bir heykel iskeleti yapmak gerekir. Armatür adı verilen bu iskelet sağlam, bükülebilir, neme dayanıklı bir gereçten yapılmalıdır.bu iş için en uygun gereçler kurşun, tahta ya da çelik çubuklardır. Heykelin türüne göre bunların birkaçı bir arada da kullanılabilir. Bu yöntemde armatürün dışına kil sıvanarak model hazırlanır.

Biçimlendirme

Biçimlendirme için kil gibi yumuşak gereçler kullanılır. Elle yoğrularak biçim verilen kil bir süre kendi kendine kurumaya bırakılır. Daha sonra yüksek ısıda bir fırında pişirilerek sertleştirilir. Pişirilen nesnenin içinin boş olması gerekir. Yoksa kilde bulunan hava kabarcıkları pişirme sırasında genleşerek heykelin çatlamasına yol açar. Biçimlendirme sırasında heykele asıl biçimini veren heykelcinin elleridir.

Kilden çanak çömlek gibi modeller yapmanın geleneksel yöntemlerinden biri de kangal (sarmal) tekniğidir. Kil önce avuç içinde yılan gibi upuzun yuvarlanır. Sonra bu yuvarlak şeritler halkalar oluşturacak gibi üst üste konarak model aşağıdan yukarıya doğru biçimlendirilir. Yuvarlak bir çukur kap ya da kavanoz türünden nesnelerin yapımında başvurulan bu yöntem baş ya da gövde yapımına uygun değildir. Çünkü kil bu biçimde kullanıldığında çok çabuk sertleşir ve düzeltmeler veya değişiklikler için fazla zaman tanımaz.

Metal çubuklar, borular, cam, kumaş, tel ya da ip çok çeşitli gereçlerin bir arada kullanıldığı heykeller de vardır. Bunları bir araya getirmek için lehimleme, dövme gibi teknikler uygulanır. Çağdaş heykeller sanatında yaygın olarak kullanıla bu yönteme birleştirme yöntemi denir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir