Öğrenciler Ziyaret Etti

0 Comments

Şehit Mustafa Baykuş İlköğretim Okulu öğrencileri, öğretmenleri eşliğinde Ayyıldız Heykel ve Sanat Atölyesi’ni öğrenciler ziyaret etti.

Şehit Mustafa Baykuş İlköğretim Okulu öğrencilere sanat sevgisini aşılamak için Ayyıldız Heykel ve Sanat Atölyesi’ne ziyaret gerçekleştirdi. Öğretmenleri Saliha Yılmaz eşliğinde heykel atölyesini görme imkanı bulan 3/B sınıfı öğrencileri, heykel yapım aşaması hakkında heykeltraş Erkan Akyıldız’dan bilgiler aldı. Ziyarette Akyıldız’ın yanı sıra Gökhan Akyıldız ve Ünal Fırat da öğrencileri bilgilendirdi.

Öğrenciler Ziyaret Etti ve Günümüz Heykelciliği Anlatıldı

Ünal Fırat” Yüzyıllarca insanlar, her çeşit malzeme ve maddelerden heykeller yapmışlar ve hatta bunları başkalarına satarak geçimlerini sağlamışlardır. Arkeolojik kazılarda, çeşitli yörelerde bol miktarda bulunup müzelere konan heykeller bunu ispatlamaktadır. Bilhassa mermerden yapılan heykeller, günümüze kadar sanat özelliklerini korumuşlardır.

Günümüzde Devam Ediyor

Avrupa’da başlayan Rönesans hareketi ile heykelcilik ayrı bir önem kazanmıştır. Michelangelo  bu devirde yetişen heykeltıraşların en meşhuru olmuştur. Bu zamandaki heykellerin yapımı, süsleme sanatı ile birlikte gelişmiştir. Ayrıca heykeller, şimşir, ıhlamur, meşe  ve ceviz gibi sert ağaçlar oyularak çok çeşitli ölçülerde yapılmıştır. Taştan yapılan heykellerin kırılması çabuk olduğundan, eski zamanlardan beri, mermer kullanılması daha yaygındır ve daha çok tercih edilmiştir. Zamanımızdaki Heykeltraşlar tarafından çoğunlukla mermer, bronz, tunç, polyester  gibi kırılma tehlikesi daha az olan ve dayanıklılığı bulunan malzemeler kullanılmaktadır. Bunların yanında fil dişinden heykel yapmak, eskiden olduğu gibi günümüzde devam ediyor” dedi.

Heykel Nasıl Yapılmaktadır?

Öğrenciler Ziyaret Etti; Fırat Şöyle devam etti, ”Heykel yapım aşamaların ilki çamurun istenilen insan yada hayvan resmindeki görsele çevirmektir. Çamurdan heykel yapılır. Sonra ikinci aşama; çamur kalıba alınır. Üçüncü aşama; kalıba uygun polyester yada benzeri malzeme dökülmesidir. Dördüncü aşama; kalıptan alçı polyester veya benzeri malzeme ile şekil alan ki polyesterin artıları fazladır. Şekillenmiş malzemeyi kalıptan çıkarıp kol, bacak, kafa gibi bölümleri birleştirmektir. Beşinci aşama; birleştirilen el kol bacak kafa gibi heykelin bölümlerini zımparalayıp, hataları düzeltmektir. Altıncı aşama; heykeli boyamaktır. Yedinci aşama; ise heykeli yerine montajlamaktır. Sanat eseri olan Heykel, büst, biblo, anıt, saat kulesi gibi neredeyse tüm işler bu aşamalardan geçmektedir. Bir heykel yapımı yaklaşık, bir buçuk ay sürmektedir.

Etkinlikte konuşan Öğretmen Saliha Yılmaz, ‘’Öğrencilerimiz çamurdan kaplumbağa, insan ve su havuzu için film karakterleri heykeli yaptılar. Mutlulukları yüzlerinden okunuyor. Öğrencilerim ve benim için unutulmayacak güzel ve çok farklı bir etkinlik oldu.’’ Dedi.

Etiketler; Öğrenciler Ziyaret Etti;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir